Pomysł na to bardzo łatwe w zrobieniu danie powstał późnym wieczorem, kiedy zachciało mi się zjeść coś lekkiego, a jednocześnie dobrego, a do tego jeszcze żeby nie trzeba było spędzać 2 godziny gotując. No i dlatego że miałem w domu bakłażany, które uwielbiam 🙂 A bakłażan zapieczony z czosnkiem to właśnie to, czego potrzebowałem!
Oto lista składników z których składa się ta lekka przekąska:
- Bakłażan – 2 szt.
- Czosnek – 2 duże ząbki
- Rukola – pół opakowania
- Pomidory – 2 szt.
- Twarog wędzony
- Sól
- Pieprz mielony
- Oliwa z oliwek

Ja miałem 3 bakłażany więc zrobiłem je wszystkie. Trzech średnich sztuk jest wystarczająco dla dwóch osób, ale możecie zmieniać ilość w zależności od tego dla ilu osób gotujecie. Inne składniki też na oko, na przykład dla osób lubiących czosnek jego ilość może być większa, a dla nienawistników można go w ogóle nie dodawać. Wszystko w tej sytuacji zależy od preferencji 🙂
1. Bakłażany umyć i rozkroić wzdłuż na 2 połówki. Każdą połówkę delikatnie posiekać nożem i wetrzeć szczyptę soli. Dlatego że zrobiliśmy wcięcia sól lepiej się dostanie wgłąb bakłażanu i doda mu więcej smaku.

2. Czosnek drobno posiekać, wymieszać z oliwą z oliwek i posmarować połówki bakłażanów. Wyłożyć na blat, z papierem do pieczenia czy nie, różnicy nie ma. Oliwa z oliwek nie da bakłażanom się przykleić do blatu.

3. Wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika. Najpierw na 10 minut w tym wyglądzie, jak jest pokazane na zdjęciu powyżej. A po 10 minutach zamknąć połówki sobą i wsadzić do piekarnika jeszcze na 20 minut. Robimy tak po to, żeby nie spalił się nam czosnek i żeby bakłażany nabrały się od niego aromatu.
W czasie, kiedy pieczemy bakłażany zróbmy lekką sałatkę, która będzie bardzo pasować do naszych fioletowych bohaterów. Potrzebujemy do tego umytej rukoli, najczęściej w supermarketach ją sprzedają już umytą, ale lepiej sprawdzić na opakowaniu czy ktoś to zrobił dla nas 🙂
Do rukoli pokroimy pomidory. Ja lubię najbardziej malinowe, co prawda w zimie kosztują jak złoto. Ale jedząc pomidor lubię czuć smak pomidora, niestety te tańsze go nie mają.
I trzeci składnik to twaróg wędzony. Bardzo lubię dodawać go do sałatek ponieważ wnosi delikatny wędzony aromat. Ale trzeba uważać żeby nie dać za dużo bo wtedy wędzony smak zdominuje i nie będzie czuć innych składników.
Wszystkie trzy komponenty połączyć ze sobą. Nie dodaję soli, dlatego że twaróg jest delikatnie słony. Dodaję tylko pieprz mielony i oliwę z oliwek.
4. Upieczone bakłażany potłuc widelcem, by wymieszać sól i oliwę z czosnkiem, które dodaliśmy na samym początku. Wyłożyć na talerz wraz z sałatką i zjeść! 😛 Smacznego!
A jeśli Ci się spodobał przepis i mój blog to zapraszam do skomentowania lub subskrybcji – po prawej stronie lub na komórce na dole. Nie wyobrażasz sobie jak to motywuje do działania! 🙂

4 komentarze
Olga
Kocham bakłażany, a ten wygląda geinalnie😍 Muszę tylko znaleźć wegański zamiennik twarogu.. 😀
Sergii
Myślę że wędzony tofu by się sprawdził jako zamiennik 🙂
Magda
Booooooże, pyszota! Zrobię na pewno! Dzięki za pomysł 🙂
Iwona
Wygląda obłędnie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis 🙂 pozdrawiam!