Przepisy,  Przystawki

Guacamole klasyczne

Guacamole – meksykańska salsa z awokado, pomidorów, cebuli i kolendry, doprawiona sokiem z limonki. Jest to raj dla miłośników awokado i kolendry, do których należę i bardzo się cieszę z tego powodu, dlatego że w 10 minut mogę zrobić sobie przepyszną przekąskę, która do tego będzie też zdrową-kolorową!

Swoje pierwsze guacamole zrobiłem w górach Kostaryki, w miejscowości Monteverde. Pamiętam do dziś te olbrzymie, maślane, żółte w środku awokado, dojrzewające w promieniach słońca Ameryki Łacińskiej. Dla mnie to był prawdziwy raj na ziemi, brałem awokado, łyżkę i wcinałem samo awokado bez niczego, tak pysznie to było.

I jeśli w gazpacho podstawą i gwarancją smaku są pomidory to właśnie awokado jest podstawą i gruntem guacamole. Należy je wybrać dobrej jakości. Żeby było nie twarde i nie miękkie, jest to całe dzieło sztuki ale na pewno wiesz jak to się robi 😉 Ja preferuję rodzaj hass ponieważ smakują mi bardziej, niż te zielone.

Czego potrzebujemy żeby zrobić guacamole dla dwóch osób:

  • Awokado hass – 2 sztuki
  • Pomidor malinowy – 1 sztuka
  • Cebula czerwona – 1/2 sztuki
  • Sok z 1/2 limonki
  • Kolendra – według gustu
  • Sól, pieprz mielony

Oprócz wymienionych składników możesz też dodać ząbek czosnku i papryczki jalapeño, jeśli lubisz ostre i nie idziesz po zjedzeniu do ludzi 😀 Moja wersja nie zawiera tych składników, natomiast zawiera pieprz, który dodaje delikatnej pikantności, dokładnie takiej, którą lubię.

  • Przekrój awokado na pół, zdejmij skórkę i wyjmij pestkę. Na plaskim talerzu rozetrzyj połówki widelcem w kremową masę. Ja specjalnie zostawiam drobne, nie roztarte kawałki żeby masa miała różnorodną strukturę.
  • Przełóż roztarte awokado do miski, wyciśnij sok z 1/2 limonki. Ważne jest zrobić to dokładnie w tym momencie, żeby awokado nie zrobiło się ciemne. Koniecznie też, żeby to był sok z limonki a nie cytryny, ponieważ z cytryną nie uzyskamy prawdziwego smaku guacamole.
  • Guacamole powinno być dobrze doprawione solą, dodaj tyle, żeby smak pasty był wyrazisty, kwaśno-doprawiony, ale nie przesadź 🙂
  • Pokrój pomidor w drobną kostkę, posiekaj drobno cebulę i kolendrę, dodaj zmielony pieprz.
    Ubóstwiam kolendrę, dlatego dodaję jej dużo. Według mnie nie jest ona w stanie zepsuć żadnego dania 😀 Słyszałem teorię, że miłość lub nienawiść do kolendry jest zaprogramowana w naszych genach, u mnie to się zgadza, przynajmniej, moja najbliższa rodzina ją uwielbia tak samo jak ja.
  • Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i ciesz się z całej miski pysznego meksykańskiego guacamole 😀

Meksykanie jedzą go z kukurydzianą tortillą. Ja też preferuję tę opcję ale mogą to być też czipsy bezsmakowe lub delikatnie podsmażone na patelni kromki chleba, zależy co masz w domu i jak będziesz chcieć!

Najlepiej smakuje w słoneczny dzień w towarzystwie najlepszych przyjaciół, kochanych ludzi i dobrego humoru 🙂

¡Buen provecho! (Smacznego!)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *