Dania główne,  Śniadania

Szakszuka

Szakszuka (Shakshouka) jest daniem pochodzącym z Tunezji. Tłumaczy się jak ‚mieszanka’ i na prawdę nią jest. Istnieje wiele przepisów na to szakszukę (nawet wegańską bez jajek) i każdy może się różnić ale podstawowe składniki zostają te same – pomidory, jajka, papryka.

Uwielbiam jajka dlatego dla mnie szakszuka to perfekcyjne śniadanie ale czasami też obiad czy kolacja, ponieważ według mnie jest daniem uniwersalnym. Podoba mi się ten kolor, aromat i mieszanka smaków świeżych składników które do niej dodaję. Spróbuj, dopóki trwa okres pomidorowy. Trzeba wykorzystać go maksymalnie a robiąc szakszukę jestem pewien że dostaniesz satysfakcję i w trakcie przygotowywania i konsumpcji 🙂

Na porcję dla dwóch osób potrzebujesz:

  • 4 jajka
  • 4 większe pomidory
  • 3 cebuli szalotki
  • 1 paprykę (ja dodaję czerwoną ale inne kolory też nadają się)
  • papryczkę chili – opcjonalnie
  • natkę pietruszki
  • ząbek czosnku
  • oliwę z oliwek
  • odrobinę masła klarowanego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • szczyptę kminu mielonego
  • szczyptę gałki muszkatołowej
  1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek z dodatkiem odrobiny masła klarowanego, jeśli nie ma pod ręką może być zwykłe.
  2. Paprykę pokrój w nieco większe kostki ale nie zbyt duże. Wrzuć do patelni i obsmaż z 3 minuty na dużym ogniu, żeby zarumieniła się. Opcjonalnie dodaj papryczkę chili jeśli lubisz ostre
  3. Dodaj do papryki posiekaną w kostkę szalotkę i drobno posiekany czosnek, zmniejsz ogień żeby warzywa powoli dusiły się.
  4. Teraz potrzebujesz obrać skórkę z pomidorów. To jest konieczne jeśli nie chcesz wyłapywać skórki podczas jedzenia 🙂 Nie jest to skomplikowane, oto jak ja to robię. W większym garnku gotuję wodę, tyle żeby można było do niej całkowicie zanurzyć pomidory. Kiedy woda ugotuje się wkładam pomidory na dosłownie 1 minutę, wyciągam łyżką i obieram skórkę, która powinna bardzo łatwo zejść.
  5. Pokrój pomidory w kostkę o różnych rozmiarach, danie powinno mieć teksturę różnorodności żeby można w nim było wyczuć poszczególne składniki ale przy tym żeby też były ze sobą połączone.
  6. Do patelni dodaj pomidory. Dodaj też sól, kminek i odrobinę gałki muszkatołowej. Po chwilę pomidory puszczą sok, który powinien nieco odparować, żeby szakszuka nie była wodnista. 5 minut wystarczy.
  7. Wbij do patelni 4 jajka i nakryj nakrywką. Jajka powinny gotować się w soku z pomidorów i teraz jest bardzo ważny moment – nie przetrzymać je żeby żółtka nie zatwardły, ponieważ płynne żółtko razem z pomidorami i papryką tworzą razem ten cudowny smak który jest tak charakterystyczny dla szakszuki. Sprawdzaj co jakiś czas lekko widelcem czy białko jest gotowe i czy żółtko nie jest twarde.

I to tyle, szakszuka gotowa! Dodaj świeżo zmielony pieprz i posiekaj natkę pietruszki żeby posypać nią danie, nie tylko żeby było jeszcze ładniejsze a i po to żeby pietruszka dodała swój aromat i posmak świeżości który tak pasuje do tej potrawy.

Dla siebie serwuję szakszukę na tej samej patelni na której ją robiłem. Najlepiej smakuje ze świeżą chrupiącą bagietką!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *